2016/04/28

World of Warcraft: Chronicle Volume 1

Erään Azerothin tapahtumat

Kirjan tilaaminen

Olen tilaillut melko monta kirjaa netistä vuosien mittaan. Itse asiassa valehtelematta 90% kaikista kirjaostoksista suuntautuu kirjan aiheesta riippuen Amazoniin (co.uk & com), Cafepressiin, Waterstonesiin yms. Valinnanvaraa on, hinnat ovat halpoja jopa postikuluineen ja palvelu pelaa. En nyt dissaa mitenkään kotimaisia kirjakauppoja, koska välillä sieltäkin voi tehdä suoranaisia löytöjä. Vuonna 2015 alta 30€ hintaan tuli kaapattua Suomalaisesta kirjakaupasta Art of World of Warcraft teos. Ei sitä tuohon hintaan saisi edes Amazonista.

Valikoima. Joku voi tässä vaiheessa aistia, eikä vähiten edellisen kirjapostauksen vuoksi, että osa kirjaostoksista saattavat olla aihealueiltaan vähemmän myyviä. Tuskin Suomesta löytyy kauhean monta innokasta Day of the Dragonin lukijaa. Eikä tämä ole väärin, ymmärrän hyvin. Parastahan tässä on se, että valinnanvaraa tosiaan löytyy ja välillä esim. Fantasiapelikauppa, Puolenkuunpelit tai mikä tahansa kotimainen erikoisliike voi yllättää. 

Ja vaikka nimeltä mainitsenkin tiettyjä liikkeitä, en kyllä saa niiltä yhtään mitään. Paitsi veloituksen korttitilille ja sähköpostissa kiitoksen tilauksestani. Eli ei ole maksettu mainos. No mutta, kirjan tilaaminen. Luettelin melkoiset määrät eri liikkeitä, osa kotimaisia ja osa ulkomailla sijaitsevia, joten valinnanvapaus toteutuu. Näinhän sitä itsekin luulin.

Tänään tuli muutenkin paljon laatikoita. Kissat ja laatikot eivät ole urbaani legenda.

Alun perin tilasin Chronicle Volume 1:n cdonista. Se oli siellä ennakkotilattavana. Menneessä muodossa. Se siitä. No ei hätää, tuetaan EU:ta, koska kyseistä teosta ei löytynyt mistään muusta kotimaisesta liikkeestä (okei, cdon ei ole kotimainen), Britti-Amazon ei petä koskaan! Siellähän se oli, ennakkotilattavana. Tilausta sisään ja odottamaan... odottamaan lisää... pikkaisen odotetaan vielä. Ei ole, ei tule, ei näy. Päivämäärä vaan siirtyy ja sähköpostilla tulee ilmoitusta, ettei nyt pysty, ei kykene.

Sisäinen Sherlock rupesi kihelmöimään epämiellyttävä tavalla. Minä. Blizzardin fanipoju. Nyt minulla ei ole tätä ainutlaatuista loreteosta, joka määrittää kaiken mahdollisen ja luo suuren pohjan koko Azerothin ja Warcraftin universumille. What is this?

Yhdysvallat apuun!

Tiesin kyllä kaksi varmaa paikkaa tilata kyseinen teos. Yksi on Blizzardin oma kauppa. Kallis. Luotettava. Kaikki kansainväliset paketit lähtevät Fedexin matkassa ja saapuvat Kaliforniasta parissa päivässä. Toinen on Amazon (.com), halpa. Toimitus on normaali, ei kuriiria (ellei maksa itseään kipeäksi = enemmän kuin Blizzardin omassa kaupassa). Valinta oli tässä tapauksessa helppo.

Olen tilaillut tavaraa Blizzardilta. Tuolloin heillä on ollut ilmainen toimitus tai kovat alennukset eri tapahtumien kunniaksi. Nyt ei ollut kumpaakaan. Kurssi kääntyi kohti Amazonia ja heidän halpoja hintojaan. Olin jo valmiiksi kuukauden jäljessä muuta maailmaa tämän omistamisessa, joten ei nyt muutama viikko missään tuntuisi... mitä nyt unettomia öitä, salaperäistä tärinää ja hikoilua. Normisettiä.

Se tuli Atlantin yli. Se tuli tänne.
Tilasin kirjan 11. huhtikuuta. 12. huhtikuuta se postitettiin. 28.huhtikuuta tuli lappua isosta lähetyksestä. Nopealla laskutoimituksella tämä tekee 16 päivää matkalla. Tuohon lisäilee Suomessa ei-niin-kiireiset kansainvälisen postin käsittelyt, voidaan melko tarkasti sanoa postituksen kestäneen kaksi viikkoa. Ei huono. Ei huono ollenkaan 7$ postikuluilla. Kiitos globalisaatio.

No entäs se kirja?

Voi veljet. On. Kyllä. On. Blizzard panostaa melko paljon kaikkeen mihin se printtaa oman logonsa. Tämä ei ole yllätys. World of Warcraft on eittämättä sen tärkein brändi, joten paukkuja riittää ja ne käytetään viisaasti. Ensinnäkin kirjan ulkoasu on hieno. Siis oikeasti hieno. Kannet on tosi nättiä mattaa ja kiiltokuvaa juurikin oikeissa kohdissa. Paperi on painavaa ja paksua. Kontrasti ja värit ovat viimeisen päälle hiottua. Tähän on selkeästi panostettu.

Kuva ei kerro koko totuutta, se on todella hieno.

Miten se sisältö? World of Warcraft lienee melkein jokaiselle tuttu pelinä. En ole siitä blogahtanut vieläkään, vaikka sitä on tullut pelattua yli 11 vuotta putkeen, koska siihen ei yksi blogahdus riitä. Se on osa suurempaa kokonaisuutta ja retrospektiä menneisyyteen. Tämä on ehdoton pakkohankinta kaikille World of Warcraftin pelaajille, jos pelimaailma kiinnostaa. Tämä on ehdottomasti hankintahintansa väärti, vaikkei World of Warcraft kolahtanut ja tykkäsi Warcraft III:stä ja The Frozen Throne lisäosasta. Hiton douppia settiä. Tähän lainaus Kirkiltä jossa on jotain rööreistä ja supernovasta ja joka on esiintynyt aiemmin. Se meinaat sopii tähän, mutten halua sitä itse toistaa.

Azeroth. Kyllä, ennen Sunderingia, ennen Kalimdoria ja Eastern Kingdomsia. Ensimmäistä kertaa!
Heti ensimmäisenä aukeaa Azerothin kartta millaisena se kymmeniä tuhansia vuosia sitten oli. Nättiä. Tätä ei olla nähty aiemmin ja se on douppia shittiä. Niin siis, itsehän tosiaan Warcraftista tykkään, vaikka fantasiaa onkin. Ylläri. Kaikille.

Taide. On. Mahtavaa. Aivan. Tajuttoman. Mahtavaa.
Ja itse asiaan eli sisältöön. Ihan oikeasti. Ei sillä, että tässä on niin paljon asiaa... Eikä sillä, että ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin tulee jotain virallista infoa asioista. Mutta se esitystapa. Aikajanat. Hahmot. Kaikki. Ei tätä pysty tällainen ihminen kuvailemaan, se on nähtävä. Aikajana kattaa ensimmäisessä kirjassa karkeasti Azerothin n. 30000 - 2000 vuotta ennen Dark Portalin aukeamista (eli siitä, mistä Warcraft elokuva kertoo tuossa puolentoista kuukauden päästä). 28000 vuoden edestä historiaa. Titaaneja, maailmojen luomista, Sargereita, Draeneita, Trolleja, (yö)haltioita, valtakuntien nousua ja tuhoa, elementaalilordien maailmoja... kyllä!

Odottelen innolla tätä kappaletta... Kalimdor. Kaldorei.

Tässä on paljon tekstiä, paljon kuvitusta joka tukee tekstiä. Paljon ns. flavor tekstiä ja pikaisella vilkaisulla näyttää olevan sellaistakin faktaa, josta internetin foorumeilla on tapeltu vuosia. Osa tykkää virallisesta linjasta, osa taasen varmasti on toista mieltä. Kokonaisuutena tämä kirja on omaa laatuaan mitä pelikirjallisuuteen ja varsinkin lisäkirjallisuuteen tulee. Kaikki tietää, että Halo kirjat ovat hyviä, Mass Effectin kirjat ovat pääosin hyviä. Blizzardille harvoin riittää hyvä. Blizzard tähtää erinomaiseen. 

Kuinka monta näitä Chronicleita tulee myöhemmin ei juuri nyt tiedetä. Ensimmäinen osa tosiaan kattaa liki 30000 vuotta, joka saattaa monelta tuntua pikakelaukselta varsinkin kun vertaa Warcraftin viimeiseen 30 vuoden aikaisiin tapahtumiin. Toisaalta, täytyy miettiä tuota aikajanaa myös toiselta kantilta. Kyseessä on Titaanit. Maailmojen luojat. Ei sellaisille muutama kymmenen vuotta merkkaa mitään, kun maailmoja luodaan tuhansien vuosien ajan. Burning Legion ei syntynyt tyhjästä, eikä kasvanut sellaiseksi kuin se on, myöskään kymmenessä tai sadassa tai edes tuhannessa vuodessa.

Varsinkin World of Warcraftin pelaajille tärkeät tapahtumat alkavat noin 2000 vuotta, ennen ensimmäisen pelin tapahtumia. Tuolloin luodaan suurimmat pohjat ns. itäisille valtakunnille. Samalla Kalimdor jaetaan enemmän tai vähemmän sellaiseksi, kuin moni sen tietää ja tunnistaa eri rotujen kesken. Tietysti 2000 vuoden aikana konflikteja tapahtuu pohjoisessa, lännessä, etelässä ja idässä, mutta sivistyksen peruspilarit on saatu rakennettua. Kaikki muu tämän jälkeen on enemmän tai vähemmän "hienosäätöä". 

No missä ne pelit?

Tämä blogi käsittelee pelailuja. Se käsittelee retroiluja. Se käsittelee pelaamista ja koko pelikulttuuria. Ehkä myös Blizzardia. Pikkaisen. Tämä on harrastus, joka ei rajoitu pelkästään monitorilla tapahtuviin asioihin, vaan pelaamisen harrastaminen on laajempaa. Siihen kuuluu kirjat. Siihen kuuluu sarjikset. Siihen kuuluu paljon sellaista, mikä tapahtuu kylmän ledivalaistun television tai monitorin ulkopuolella. Ajattelin seuraavaksi itse asiassa Warcraft II:sta tai StarCraftia. Katsotaan.





No comments:

Post a Comment